Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

"Θα πεθάνω σαν μάρτυρας"

Αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία δήλωσε με διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης ο Μουαμάρ Καντάφι. "Είμαι ηγέτης επανάστασης" τόνισε και αρνήθηκε να παραιτηθεί. Εκατοντάδες είναι τα θύματα της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων στη Λιβύη
Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν δίστασε να βομβαρδίσει την ίδια του τη χώρα. Στο πολύ αναμενόμενο διάγγελμά ήταν κυνικός και απτόητος.
"Είμαι ηγέτης επανάστασης και όχι Πρόεδρος  για να φύγω" είπε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως είπε σε υψηλούς τόνους, δεν έχει κανένα σκοπό να αφήσει τη χώρα του.
"Θα πεθάνω σαν μάρτυρας στο τέλος", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Καντάφι  προτίθεται να παραμείνει στη χώρα του ως "επικεφαλής της επανάστασης" καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση από την οποία μπορεί να παραιτηθεί.
Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε "βεδουίνος πολεμιστής" που χάρισε "δόξα" στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό "διαστρεβλώνεται".

 "Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε", τόνισε.
Ο Λίβυος ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές "συμμορίες", "προδότες" και "μισθοφόρους" που δεν εκπροσωπούν το λαό της Λιβύης. Επέρριψε τις ευθύνες για τις ταραχές στους νέους που, όπως είπε, "αντιγράφουν" τα όσα συνέβησαν σε άλλες αραβικές χώρες και προειδοποίησε ότι δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει βία εναντίον τους αλλά θα το κάνει, εφόσον χρειαστεί. Όπως είπε, έχει δώσει εντολή στο στρατό και την αστυνομία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.



Ο Καντάφι προειδοποίησε επίσης ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος, ένα "νέο Αφγανιστάν", όπως το χαρακτήρισε.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

 Ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει τον επίσημο αριθμό των θυμάτων.
Ο Καντάφι με σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ' οδόν για τη Βενεζουέλα.
Βομβαρδισμός διαδηλωτών
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης. Υπάρχει μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.
Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.
Διεθνής ανησυχία
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.
Να σημειωθεί πως πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα.

 Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.
Τέλος, η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι "οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".
Μεγάλη διαδήλωση κατά του προέδρου της Λιβύης Καντάφι στη Γάζα
Εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γάζας και υποστηρικτές της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης της Γάζας διαδηλώνοντας κατά του του Μουάμαρ Καντάφι, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του συνταγματάρχη Καντάφι και φώναζαν συνθήματα ενατίον του καλώντας τον να παραιτηθεί μετά από 41 χρόνια στην εξουσία.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης ενόχληση για το ότι τόσο ο Καντάφι όσο και άλλοι αραβες ηγέτες δεν έχουν ασχοληθεί με το παλαιστινιακό.

 Σε ανακοίνωσή της η ελέγχουσα τη Γάζα Χαμάς αναφέρει ότι "καταδικάζει με τον πιό έντονο τρόπο τις σφαγές των πολιτών, τις αεροπορικές επιδρομές κατά των διαδηλωτών και τα πυρά κατά του λιβυκού λαού που ζητά την ανατροπή του καθεστώτος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου