Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Απογραφή προ των πυλών στη Λάρισα



larisa_skyview
Ποιος είναι ο πραγματικός πληθυσμός της Λάρισας; Πόσοι είναι οι άνεργοι; Ποιο είναι το μορφωτικό μας επίπεδο; Ερωτήματα που θα απαντηθούν στην απογραφή που θα γίνει από 30 Μαρτίου μέχρι και 13 Απριλίου.
Η φετινή μάλιστα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, από την άποψη ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που έδειξε η προηγούμενη, πριν ακριβώς 10 χρόνια, αφού κατά γενική εκτίμηση δεν απέδωσε την πραγματικότητα και αυτό όχι γιατί οι απογραφείς δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά γιατί μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έπρεπε να ολοκληρωθεί και μάλιστα ημέρα Κυριακή, Μαρτίου μήνα, που αρκετοί είχαν αποφασίσει να εκδράμουν.
Αυτή τη φορά, αποφασίσθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, η απογραφή να διαρκέσει δεκαπέντε μέρες, ένα διάστημα που αυξάνει τις πιθανότητες να προσεγγιστεί το πραγματικό αποτέλεσμα, πάντα βέβαια με τη συνεργασία των πολιτών.
Οι απογραφείς θα προσπαθήσουν μέσα στα χρονικά αυτά όρια, να συνεργαστούν με τους πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον χρειαστεί, θα τους επισκέπτονται μετά από συνεννόηση μαζί τους, για την καταλληλότερη ώρα επίσκεψής τους.
«Ζητούμε από τους Λαρισαίους βοήθεια και υπομονή. Να μας διαθέσουν λίγο από το χρόνο τους, καθώς κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια και ευελπιστούμε με τη συνεργασία τους να καταλήξουμε σε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα…», απευθύνει κάλεσμα ο προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας της Λάρισας, κ. Δημήτρης Σακελλαρίου, με τον οποίο μιλήσαμε για την όλη διαδικασία που προβλέπεται να υλοποιηθεί.
Επισήμανε δε την αναγκαιότητα να καταγραφεί ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου, τα άτομα που έχουν εδώ τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξή του, από την άποψη της χρηματοδότησης που θα τυχαίνει από το κράτος και στην οποία συνυπολογίζεται ο αριθμός του πληθυσμού του.
Υπάρχει η γενική εκτίμηση ότι φαινόμενα, όπως αυτό που μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Λάρισας, απογράφονται στα χωριά τους, θα πρέπει να εκλείψουν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, η απογραφή αναμένεται να δείξει σημαντικές μεταβολές στον πληθυσμό του Δήμου Λάρισας και όχι μόνο, κυρίως λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη», με τις συγχωνεύσεις δήμων.
Στηρίζοντας αυτή την εκτίμησή του, ανέφερε ότι άλλοι λόγοι είναι η μεγάλη ανοικοδόμηση που παρουσίασε η πόλη και οι όμοροι δήμοι την τελευταία δεκαετία, βάσει της οποίας καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου θα είναι κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με αυτόν που είχε παρουσιαστεί το 2001.
Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι μετά την τελευταία απογραφή του 2001, τα στοιχεία του πραγματικού πληθυσμού που προέκυψαν είναι τα εξής: Δήμος Λάρισας: 126.076, Δήμος Γιάννουλης: 10.022 και Δήμος Κοιλάδας: 3.305 κάτοικοι. Το σύνολο του σημερινού Δήμου Λάρισας με την ενσωμάτωσή των δύο νέων ανέρχεται στους 139.403 κατοίκους, αριθμός που αναμένεται να είναι ο ελάχιστος που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στη φετινή απογραφή.
«Ο όγκος της δουλειάς που καλείται να κάνει η Στατιστική Υπηρεσία αναμφίβολα είναι πολύ μεγαλύτερος από το 2001…», επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου και ενδεικτικά αναφέρει ότι και μόνο στο Δήμο Λάρισας, προβλέπεται να προκύψουν περί τους 130 απογραφικούς τομείς, βάσει των τεσσάρων εκλογικών περιφερειών. Κάθε τομέας θα περιλαμβάνει περί τις 600 κατοικίες και κάθε απογραφέας θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μια αποστολή καταγραφής πληθυσμού από 150 κατοικίες.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι να γίνουν απογραφείς, μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος. Όπως έχει ανακοινώσει μάλιστα ο υπουργός κ. Λοβέρδος, προβλέπεται να προσληφθούν 45.000 απογραφείς σε όλη τη χώρα.
Εντός της εβδομάδας, ξεκινά η πρώτη φάση της απογραφής στη Λάρισα και συγκεκριμένα η απογραφή οικοδομών και κτιρίων, μας πληροφορεί ο κ. Σακελλαρίου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η υπηρεσία, έχουν καταγραφεί στον Δήμο 72.000 υδρόμετρα κατοικιών.
Η απογραφή αυτή αφορά κυρίως στους ιδιοκτήτες σπιτιών και στους διαχειριστές πολυκατοικιών, που θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταγραφεί η εικόνα των κτιρίων στην πόλη. Συγκεκριμένα στο πλαίσιό της θα κληθούν να απαντηθούν ερωτήματα, όπως για την ημερομηνία κατασκευής των κτιρίων, τα υλικά κατασκευής τους, κ.ά.
Η εν λόγω απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 10 Μαρτίου και ήδη γι’ αυτή τη διαδικασία έχουν προσληφθεί 72 άτομα.
Προβλέπεται να γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών.
Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.
Έχει προβλεφθεί να γίνει απογραφή ακόμη και σε περιπτώσεις που οι απογραφείς συναντήσουν νοικοκυριά όπου δεν ομιλείται η ελληνική γλώσσα. Το έργο τους θα ενισχυθεί με συνοδούς-διερμηνείς, οι οποίοι μπορεί να είναι ιδιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων και Οργανισμών, που θα γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα και την ξένη αντίστοιχα που θα κληθούν να ερμηνεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου