Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Επαναλειτουργία του εργοστασίου Οινοπνεύματος ζητά και ο Αγοραστός


Επαναλειτουργία του εργοστασίου Οινοπνεύματος ζητά και ο Αγοραστός
Την παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού προς την κυβέρνηση για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της οινοπνευματοποιίας Χατζηδήμου ζήτησαν οι απολυμένοι του εργοστασίου και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ. Τάσος Τσιαπλές.
Στη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα και διερευνήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας. Όπως ακόμα τονίστηκε στους πρώην εργαζομένους οφείλονται δεδουλευμένα προηγουμένων ετών, γεγονός που τους έχει φέρει σε πολύ δύσκολο σημείο οικονομικά.


Ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε για το θέμα: «Το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής οινοπνεύματος, που ήταν σχεδόν μονοπώλιο στη χώρα μας, έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στην εθνική οικονομία, γιατί πλέον εισάγουμε οινόπνευμα, ενώ πρώτα παράγαμε. Δεύτερον, έχει δημιουργήσει ανέργους που σε αυτή τη στιγμή χρειάζονται στήριξη και να βρεθούν γι’ αυτούς θέσεις εργασίας.
Τρίτον, χάνει η εθνική οικονομία από έσοδα που κατέβαλλε το εργοστάσιο αυτό και μάλιστα έφτανα τα περίπου 4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τέτοιες μονάδες είναι χρήσιμο και καλό να λειτουργούν. Παρ’ ότι έχουν περάσει κάποια χρόνια, από τότε που έκλεισε το εργοστάσιο ποτέ δεν είναι αργά. Η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την επαναλειτουργία εργοστασίων τα οποία είναι χρήσιμα και αποτελούν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και στην οικονομία».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να κάνουμε την πρόταση στο Υπουργείο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου την οποία θα πρέπει εκείνο να εξετάσει άμεσα, καθώς τίθεται θέμα χρονικής απαξίωσης των μηχανημάτων, αλλά και βανδαλισμών. «Το ζήτημα αυτό είναι ένα έναυσμα ώστε αν υπάρχουν τέτοιου τύπου εργοστάσια και αλλού, το κράτος και η κυβέρνηση να σκύψουν με σεβασμό και ενδιαφέρον, για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και για το εργοστάσιο και για τις θέσεις εργασίας, αλλά και για την εθνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός
Απ΄την πλευρά του ο κ. Τ. Τσιαπλές τόνισε τα εξής: «Το Ε.Κ.Λ. από κοινού με την επιτροπή των απολυμένων-πρώην εργαζομένων στην οινοπνευματοποιία Χατζηδήμου, ξεκινήσαμε μία σειρά από πρωτοβουλίες-συναντήσεις. Καταρχήν το πρωί επισκεφτήκαμε την περιφερειακή διευθύντρια του  ΟΑΕΔ, να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα.
Κατόπιν επισκεφτήκαμε τον κ. περιφερειάρχη προκειμένου να του εκθέσουμε αυτό το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι το εργοστάσιο είναι παραγωγική σύγχρονη μονάδα κερδοφόρα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να επαναλειτουργήσει ακόμα και με την παρέμβαση του κράτους. Ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι που φτάνουν τα 1.600.000 ευρώ γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης και επιβάλλεται να βρεθεί τρόπος να επιβιώσουν»
(onlarissa.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου