Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το πιστοποιητικό γέννησης Ομπάμα στη δημοσιότητα

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανάρτησε, χθες, στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου το πιστοποιητικό γέννησής του από την πολιτεία της Χαβάης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέφυγε στην κίνηση αυτή σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί και στις θεωρίες συνωμοσίες που διατυπώνονταν σύμφωνα με τις οποίες εκείνος δεν είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και επομένως δεν είναι νόμιμος πρόεδρος της χώρας.
Στο πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αναρτήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, φαίνεται καθαρά ότι ο πρόεδρος γεννήθηκε στην Χονολουλού της Χαβάης. Το έγγραφο φέρει την υπογραφή πολιτειακών αξιωματούχων αλλά και της μητέρας του Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας, χθες το πρωί, προς τους δημοσιογράφους είπε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση προκειμένου να θέσει τέλος σε όλη αυτή την «ανοησία» που απειλούσε να αποπροσανατολίσει την αμερικανική κοινή γνώμη από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα.
«Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθούσα με κατάπληξη τα όσα λέγονταν γύρω από το θέμα αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.



Ο ίδιος, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από το τι βγάζουμε προς τα έξω υπάρχει μια μερίδα ατόμων που δεν πρόκειται να ησυχάσουν γύρω από αυτό το θέμα».
Ο ίδιος, όμως, τόνισε ότι απευθύνεται προς τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών, όπως επίσης και προς τον Τύπο.
«Δεν έχουμε χρόνο να ασχολούμαστε με αυτού του είδους τις ανοησίες» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο ίδιος, εξάλλου, υποστήριξε ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό της γέννησής του πριν από δύο εβδομάδες όταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχε κυριαρχήσει το θέμα αυτό, ενώ τις ίδιες ημέρες οι Ρεπουμπλικανοί είχαν παρουσιάσει το σχέδιο τους για το χρέος και ο Ομπάμα εκφώνησε επίσης ομιλία για το ίδιο ζήτημα.
«Το δημοσιονομικό θέμα της χώρας πρόκειται να προκαλέσει μεγάλες και σημαντικές δημόσιες συζητήσεις. Αυτό, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται όμως να ασχοληθούμε σοβαρά με τα ζητήματα αυτά αν είμαστε αποπροσανατολισμένοι. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τα ζητήματα αυτά αν προσποιούμαστε ότι κάποια θέματα που δεν έχουν σημασία είναι σοβαρά θέματα».
Στις χθεσινές του, εξάλλου, δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά του, στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε κατ’ επανάληψη κάνει δηλώσεις γύρω από το πιστοποιητικό γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα.
«Η όλη πολιτική διαδικασία θα πρέπει να αγνοεί τους κάθε είδους τελάληδες» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος ουσιαστικά στον Τραμπ.
Η άποψη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι επομένως δεν πληρούσε τις συνταγματικές προϋποθέσεις για να εκλεγεί πρόεδρος, διατυπωνόταν πριν καν ο Ομπάμα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2008.
Ολο αυτό το χρονικό διάστημα η πλευρά του Αμερικανού προέδρου διέψευδε με τον τρόπο της την άποψη αυτή, χωρίς όμως ποτέ να επιδειχθεί το πιστοποιητικό γέννησής του.
Πριν από δύο περίπου χρόνια, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2009, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς σε σχετική ερώτηση που είχε δεχθεί είχε πει ότι πρόκειται «για κατασκευασμένη και άθλια ιστορία το αν ο Πρόεδρος είχε γεννηθεί ή όχι σε αυτή τη χώρα».
Η όλη ιστορία, μάλιστα, συνεχιζόταν ακόμα και όταν δεν βρισκόταν έντονα στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι διάφορες δημοσκοπήσεις κατά καιρούς, καταδείκνυαν ότι αρκετοί πολίτες δεν ήταν σίγουροι για το αν ο Πρόεδρος πράγματι είχε γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος.
Πρόσφατα, όμως, το όλο ζήτημα ήρθε πολύ έντονα στην επικαιρότητα μετά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έθετε προς τον Μπαράκ Ομπάμα ως προς το θέμα αυτό ο επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί ο Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος επειδή, όπως είπε, με τις ενέργειες του ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο να δώσει στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό γέννησής του. «Αισθάνομαι ότι έχω κάνει κάτι πραγματικά σπουδαίο» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά δεν παρέλειψε να σημειωθεί ότι το έγγραφο το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να ελεγχθεί για την γνησιότητα του.
«Ελπίζω να είναι αυθεντικό. Θα πρέπει, όμως, να το ελέγξουμε. Ελπίζω να είναι αληθινό και ο μόνος λόγος είναι γιατί έχουμε σοβαρά προβλήματα σε αυτή τη χώρα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Πηγή: ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου