Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

134 αυτοκτονίες στη Θεσσαλία σε τρία χρόνια!

Η κρίση, η ανέχεια, τα προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια πολλούς ανθρώπους στο σημείο μηδέν. Η δραματική πτυχή των αδιεξόδων που βιώνουν σήμερα περισσότερο από ποτέ αρκετοί συμπολίτες φαίνεται να τους οδηγεί στο απονενοημένο διάβημα.

Στη Θεσσαλία σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αυτοκτονίες το 2009 ανήλθαν στις 32. Το 2010 εκτινάχτηκαν στις 56 και το 2011 με μία μικρή πτώση έφτασαν στις 46.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο διάστημα στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες έφθασαν τις 1.727. Σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται πλέον ο αριθμός των αυτοκτονιών στο ν. Λάρισας όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Συγκεκριμένα στις 51 έφτασαν οι αυτοκτονίες από το 2009 μέχρι και σήμερα, στα χρόνια δηλαδή της κρίσης, ενώ για το ίδιο διάστημα οι απόπειρες αυτοχειρίας ήταν 4. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έρχεται να αποκαλύψει τα μικρά καθημερινά δράματα μιας απελπισμένης κοινωνίας.

Αναλυτικά το 2009 καταγράφονται στο νομό Λάρισας 12 περιστατικά αυτοκτονιών, ενώ υπάρχει και μία απόπειρα αυτοκτονίας. Το 2010 ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε και εκτινάχτηκε στις 21 με 1 απόπειρα την ίδια χρονιά. Το 2011 έγιναν 15 αυτοκτονίες και δύο απόπειρες. Και στην αυγή του 2012 ήδη μετράμε 3 αυτοκτονίες.
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ
Με μία πρώτη ερμηνεία η πιθανή εξήγηση για την αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών την τελευταία τριετία θα μπορούσε να είναι η οικονομική κρίση. Επιχειρώντας όμως να χαρτογραφήσει κανείς το χορό των αυτοκτονιών θα διαπίστωνε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ο βασικός λόγος, οπωσδήποτε έχει συμβάλει σε αυτόν σημαντικά. Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα, ή μόνο, οικονομικά. Συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις.
Η κλινική ψυχολόγοςνευροψυχολόγος, Δρ. Μαρία Γιαννακού, τονίζει ότι η συσχέτιση των αυτοκτονιών με την οικονομική κρίση αρχικά είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα και ίσως είναι νωρίς να εξαχθούν τέτοιου είδους συμπεράσματα για ένα κοινωνικό φαινόμενο όταν αυτό εξελίσσεται.
«Φημολογείται» σημειώνει η κ. Γιαννακού ότι «η οικονομική κρίση επιφέρει κατάθλιψη, δυστυχία, τρέλα... συμπέρασμα μάλλον αυθαίρετο, αν και σε απόλυτη αρμονία με την τρομολαγνική ατμόσφαιρα της εποχής. Σίγουρα υπο- στηρίζει, «πολλοί μπορεί να νιώθουν στενοχωρημένοι, απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι ή ανήσυχοι για το μέλλον, συναισθήματα όμως που δεν συνιστούν από μόνα τους ψυχικές διαταραχές».
Με πληροφορίες από εφ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου