Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πιέζουν για εποπτεία στην Ελλάδα


papadimos barozo
Εντείνονται οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δεχθεί να υπάρξει εποπτεία για την εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λουκά Παπαδήμου είπε ότι χρειάζεται ενίσχυση του μηχανισμού ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδο του προγράμματος.
«Το Eurogroup έδωσε μία εντολή στην Επιτροπή για να υπάρξει μία ενισχυμένη παρακολούθηση του προγράμματος αυτού. Γι' αυτό και δημιουργήθηκε η Task Force» υπογράμμισε ο Ζ.Μ.Μπαρόζο που διευκρίνισε ότι οι τεχνοκράτες θα απευθύνονται κατευθείαν στον ίδιο και τους Ευρωπαίους επιτρόπους.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τοποθέτηση επιτρόπου ανάπτυξης στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα.


Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νέο μνημόνιο θα το εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές και σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζουμε την στήριξη από την επιτροπή και νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό. Με τη δική μας δουλειά και την βοήθεια της επιτροπής θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε καλύτερα το πρόγραμμα» σημείωσε ο Λουκάς Παπαδήμος.
«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»
Τόσο ο Ζ.Μ.Μπαρόζο όσο και ο Λουκάς Παπαδήμος έκλεισαν τις δηλώσεις τους με την φράση «Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. για τα αποτελέσματα του νέου μνημονίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, που πήρε την πρωτοβουλία για αυτή την συνάντηση, στα τέλη Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος έλεγχος για την πορεία του οικονομικού προγράμματος.
«Θα χρειαστεί χρόνος ώστε τα πλήρη οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων να γίνουν αισθητά. Και πιστεύω ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού το κατανοεί αυτό. Το ερώτημα είναι πως εμείς μπορούμε να επιταχύνουμε κάποια προγράμματα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» σημείωσε ο Ζ.Μ.Μπαρόζο και εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο οικονομικό πρόγραμμα ευρύ και κατάλληλο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τον ιδιωτικό, δημόσιο τομέα αλλά και την ανταγωνιστικότητα.
Ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε έμφαση στα μέτρα ανάπτυξης και ανακοίνωσε τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλύτερη απορρόφηση και αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και την ανάληψη δράσεων για την προαγωγή επενδυτικών προγραμμάτων, όπως το «Ήλιος».
Τις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την εφαρμογή αυτών των συμπληρωματικών δράσεων οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου