Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Νέα..."μεσοπρόθεσμα" βάρη

Με νέο μαχαίρι στο δημόσιο, θα εξοικονομηθούν τα 15 από τα 28 δις ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2015. Το νέο σκληρό πακέτο μέτρων προβλέπει αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς, περικοπές σε συντάξεις και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο εφαρμοστικό νόμος, που θα συγκεκριμενοποιεί και θα εξειδικεύει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη.

Εκτακτη εισφορά στα εισοδήματα μέχρι το 2015, ειδικό τέλος στα ακίνητα, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και καθιέρωση νέων για τους επιτηδευματίες, μισθολογικές και εργασιακές αλλαγές στο Δημόσιο και μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2015, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή στις 28 Ιουνίου. Με το νεο μισθολόγιο, που όπως όλα δείχνουν έρχεται τον Ιούλιο, περικόπτονται και τα υψηλά επιδόματα, ενώ κάποια άλλα ενσωματώνονται στο βασικό μισθό.
Επίσης, αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία, θα υπάρξει "πόθεν έσχες" για όσους καταθέτες του εξωτερικού δεν επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, επιβάλεται ειδικό τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, και αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10%. Ακόμα, αναστέλλεται το πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας, δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία και παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Παράλληλα, επισπεύδονται οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Πηγή: ΝΕΤ FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου