Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

O Τρισέ καθησυχάζει για το ευρώ, με φόντο τις αποφάσεις για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup - υπουργοί Οικοομικών της Ευρωζώνης - στο Λουξεμβούργο, η κρισιμότητα της..... οποίας έγκειται στο ότι θα τεθούν οι βάσεις για την οριστικοποίηση της λήψης της 5ης δόσης βοήθειας προς την χώρα μας καθώς και της χορήγησης επιπρόσθετης δανειακής ενίσχυσης, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει και τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι η μεγάλη πρεμιέρα του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών, η οποία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη, μετά και την πρόσφατη συμφωνία Σαρκοζί - Μέρκελ δείχνει πιο θετική στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει η κρίση χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, θα επιβεβαιώσει την θέλησή της για εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου Σχεδίου - και με ντεζαβαντάζ, πάντως, την έλλειψη ευρύτερης συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων - οι εξελίξεις αναμένονται θετικές ως προς την εξασφάλιση της 5ης δόσης της βοήθειας αλλά και τη σύναψη νέας συμφωνίας για επιπρόσθετη βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στις οποίες προέβη χτες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του σε βέλγικη εφημερίδα ότι η Ευρώπη έχει συμπεριφερθεί στην Ελλάδα όπως ο πατέρας που δέρνει το παιδί του καθλως και ότι οι εταίροι δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια προοπτική ασφάλειας ειδικά στους φτωχότερους Έλληνες.

Πρότεινε, δε, ο κ. Γιούνκερ την αναστολή της καταβολης από την Ελλάδα της συμμετοχής που της αναλογεί στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ώστε να υπάρξει μια οικονοική ανακούφιση για την χώρα.

Είναι άγνωστο αν, εφόσον υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, τα αναλογούντα ποσά συμπεριληφθούν ως νούμερο στο νέο πακέτο βοήθειας.

Με τον κ. Γιούνκερ, όπως και με τον Επίτροπο Οικονομικών κ. Όλι Ρεν συναντήθηκε νωρίτερα στο Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Τον ...τόνο της ημέρας, πάντως, ήρθε να δώσει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης κατά την οποία του απονεμήθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Βραβείο από το Ινστιτούτο Kiel για την φετινή χρονιά, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είνσια τσθαερό και αξιόπιστο.

Χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τρισέ ότι 'η ΕΚΤ έχει επιτύχει σταθερότητα του νομίσματιος διατηρώντας επί δώδεκα χρόνια κάτω από το 2%, κατά μέσο όρο, τον ετήσιο πληθωρισμό...

ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου