Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη;

Η κατάρρευση ξεκίνησε. Ήδη είδαμε την πρώτη μεγάλη διάσωση τράπεζας του 2011. Ο Γαλλοβελγικός γίγαντας Dexia κλονίστηκε, και τα δυο κράτη ανέλαβαν να τον συνεφέρουν. Αυτή όμως, σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία μεγάλη τράπεζα της ΕΕ που γονατίζει.
Αυτή τη στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προετοιμάζουν σχέδια διάσωσης των τραπεζών τους, σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει. Και αντί να διδαχθούν από το 2008, οι περισσότερες τράπεζες συνέχισαν να συσσωρεύουν χρέη και ρίσκα.


Τώρα όμως, τον λογαριασμό για αυτή τους τη βλακώδη πολιτική, θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Με τα περισσότερα όμως κράτη της Ευρώπης να πνίγονται στα χρέη, είναι άραγε καλή ιδέα η διάσωση των τραπεζών; Τι θα συμβεί αν καταρρεύσουν δεκάδες τραπεζών, και χρειαστούν τρισεκατομμύρια για να σωθούν;
Αυτό που συνέβη στην Dexia, θα το δούμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κανένας πλέον δεν θέλει να δανείσει στις τράπεζες, αφού κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι υγιής και ποια όχι. Κάτι αντίστοιχο με το 2008 δηλαδή.
Βέβαια, η Dexia δεν θα γίνει μια νέα Lehman Brothers, αφού επενέβησαν η Γαλλία και το Βέλγιο για να την στηρίξουν. Μέχρι στιγμής, το δόγμα «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» συνεχίζει να ισχύει. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που διασώζεται η Dexia. Το ίδιο είχε γίνει και το 2008. Η σημερινή της κρίση όμως, ήταν αναπάντεχη. Μόλις πριν από τρεις μήνες η συγκεκριμένη τράπεζα πέρασε επιτυχώς το stress testing της ΕΕ. Κάτι που αποδεικνύει το πόσο αξιόπιστα είναι τελικά αυτά τα τεστ…
Οι κυβερνήσεις της Δύσης είναι ιδιαίτερα προστατευτικές σε σχέση με τις μεγάλες τράπεζες. Τις επιτρέπουν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα, και αν τα καταφέρουν, έχει καλώς,  αν όχι,  τότε πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς, να σώσει τις τράπεζες της χώρας,  στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Και οι γερμανικές τράπεζες δεν τα πάνε και πολύ καλά. Πρόσφατα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως καταργεί 500 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν μπει κι αυτές στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, με την S&P να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα επτά ιταλικών τραπεζών, και την Moody’s να υποβαθμίζει τα ιταλικά κρατικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες.
Αν γονατίσει και η Ιταλία, θα μιλάμε για εφιάλτη. Η ιταλική οικονομία είναι δεκαπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη ελληνική. Και αν η ΕΕ τα βρίσκει σκούρα στο να σώσει την Ελλάδα, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν χρειαστεί να σώσει και την Ιταλία.
Αν λοιπόν αρχίσουν να καταρρέουν κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, μήπως θα επέμβει η αμερικανική Federal Reserve; Κανένας δεν γνωρίζει, αφού η συγκεκριμένη κάνει ότι θέλει, και όποτε το θέλει. Τελευταία, ανακοίνωσε πως συμφώνησε με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ώστε να δανείσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τον Δεκέμβριο.
Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν στα χέρια τους πάνω από $4 τρισεκατομμύρια κρατικού χρέους, και το περισσότερο από αυτό είναι «κακό». Όλες μαζί, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, και η Ισπανία χρωστάνε περίπου €3 τρισεκατομμύρια.
Μιλάμε για πολύ χρέος, με πάρα πολλές τράπεζες τόσο εκτεθειμένες, που ακόμη και μια μείωση 5% στην αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, μπορεί να τις καταστρέψει.
Από μόνη της η Ελλάδα, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την τρόικα να είναι απελπισμένη. Οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την υπομονή τους, αλλά και οι Έλληνες έχουν γονατίσει από την συνεχιζόμενη λιτότητα. Όσο μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες, τόσο επιβραδύνεται η ελληνική οικονομία. Το δε χρέος ανεβαίνει. Η χώρα ταλανίζεται από διαδηλώσεις και απεργίες. Και παρά το γεγονός ότι όλοι έχουμε συνηθίσει να ακούμε για αυτές, θα πρέπει να θυμόμαστε πως ίσως εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες της Δύσης.
Πολλοί πιστεύουν πως η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία. Τα σπρεντς των διετών ομολόγων της είναι τώρα πάνω από 65%. Αν δεν πάρει κι άλλη βοήθεια, η Ελλάδα έσβησε….
Κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί δηλώνουν πως «τέρμα η περαιτέρω χρηματοδότηση» στον νέο μηχανισμό. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις απαραίτητες διασώσεις από μόνη της. Άρχισε λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση.
Μόλις στεγνώσει το ταμείο, το παιχνίδι των διασώσεων τελείωσε. Τι θα συμβεί μετά; Θα δούμε μια ολική κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας; Θα δούμε το τέλος του ευρώ;
Μέχρι πρόσφατα, όλοι θεωρούσαν πως μόνο κάτι αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα κινδύνευαν. Τώρα όμως, όλα δείχνουν, πως αν κάποιος φύγει από το ευρώ, αυτός μάλλον θα είναι η Γερμανία!
Οι περισσότεροι Γερμανοί αυτό θέλουν. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού Stern, θέλει το 54% των Γερμανών να επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Αν η Γερμανία αποχωρήσει, η ευρωζώνη θα συνθλιβεί. Η οικονομική της ισχύς είναι το μόνο που κρατάει το ευρώ στα πόδια του.
Όπως και να`χει, το εγγύς μέλλον προβλέπεται ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, και η Ισπανία οδεύουν προς χρεοκοπία.
Η Γερμανία δηλώνει «ως εδώ» με τις διασώσεις.
Δεκάδες τράπεζες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.
Η καταιγίδα έρχεται.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ευρώπη, και δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια….

The Economic Collapse
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/and-so-it-begins-the-first-major-european-bank-has-been-bailed-out-and-more-bailouts-are-coming
Απόδοση:S.A.
 Πηγή: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου