Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Έργα ζωγραφικής με αρχιτεκτονική γραμμή...

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ


Πενήντα δύο έργα ζωγραφικής κοσμούν από χθες τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα.
Πρόκειται για εικαστικά έργα μιας ομάδας Λαρισαίων αρχιτεκτόνων που εγκαινιάστηκαν χθες βράδυ παρουσία φίλων και συναδέλφων τους και ιδιαιτέρως του σπουδαίου εικαστικού Γιώργου Λαζόγκα.
Δεκατέσσερις αρχιτέκτονες του συλλόγου, που διοργάνωσε την έκθεση, παρουσιάζουν δείγμα των έργων τους για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό και δείχνουν και την καλλιτεχνική πλευρά του αρχιτέκτονα.
Εκτός από την αρχιτεκτονική και το σχέδιο, η ομάδα των Λαρισαίων δημιουργών «αποκαλύπτεται» μέσα από την τέχνη και δείχνει στους φίλους τής ζωγραφικής ότι όταν υπάρχει ταλέντο και μεράκι το αποτέλεσμα είναι άξιο προσοχής και ευμενούς κριτικής.
Οι Λαρισαίοι αρχιτέκτονες -αν και η ενασχόληση τους με τη ζωγραφική είναι καθαρά ερασιτεχνική -με την πρώτη δημόσια εικαστική τους έκθεση δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργούν έργα με τεχνική αρτιότητα και καλλιτεχνική υπόσταση.

Τα έργα των αρχιτεκτόνων- ζωγράφων που εκτίθενται στην Πινακοθήκη χαρακτηρίζονται από διαφορετικές μεταξύ τους τεχνοτροπίες προβάλλοντας και συνδυάζοντας την επιστήμη τους με τη ζωγραφική τέχνη.
Μιλώντας στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος του Συλλόγου αρχιτεκτόνων Λάρισας κ. Μάκης Παρασκευάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι Αρχιτέκτονες που πιάνουν στο χέρι τους το μολύβι ή το πινέλο το κάνουν για να «απελευθερωθούν» από την περίσσια ευαισθησία που συσσωρεύεται μέσα τους. Ζωγραφίζουν, γράφουν τη ζωή, με τρυφερότητα και ηρεμία. Η επαγγελματική ωρίμανση δημιουργεί αναπόφευκτα την ανάγκη μίας διαφορετικής έκφρασης. Εδώ η ζωγραφική δίνει διέξοδο, γίνεται ένα τρυφερό χάδι για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ως αρχιτέκτονες συλλαμβάνουμε, προετοιμάζουμε και υλοποιούμε συνήθως με μεγάλες ταχύτητες. Ως ζωγράφοι προσπαθούμε να «αγκαλιάσουμε» τον κόσμο χωρίς να ασχολούμαστε με τον χρόνο. Από τη μια ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, από την άλλη η εσωτερική ηρεμία που βρίσκει διέξοδο σε κάποια εικαστική τέχνη.
Πιστεύω ότι η Ζωγραφική είναι η επιστροφή από τη σκληρή επιφάνεια του μπετόν, στο τρυφερό παιχνίδι της σκιάς με το φως, στις ζεστές ανταύγειες των χρωμάτων, στο ήρεμο και μαλακό πέταγμα ενός πουλιού...
Ίσως και να είναι, υποσυνείδητα, η προσπάθεια του αρχιτέκτονα να μην απομακρυνθεί η Αρχιτεκτονική από το φυσικό περιβάλλον».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρ. και Δυτ. Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι «η αρχιτεκτονική χρειάζεται τη ζωγραφική αλλά και η ζωγραφική χρειάζεται την αρχιτεκτονική, η πρώτη για να αποκτήσει χρώμα συναίσθημα και η δεύτερη για να αποκτήσει βάση- πόδια που θα σηκώσουν το υπόλοιπο σώμα. Η επανασύνδεση και κυρίως η συνομιλία των τεχνών και των επιστημών με την αρχιτεκτονική είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ».
Για συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής έκανε λόγο με τη σειρά του ο γνωστός εικαστικός Γιώργος Λαζόγκας.
Για να προσθέσει ότι «και ο ίδιος κουβαλά στις αποσκευές του την αρχιτεκτονική μιας και ολοκλήρωσε μεν τις σπουδές αλλά συνέχισε με τη μεγάλη του αγάπη που είναι η ζωγραφική.
Η ζωγραφική, συμπλήρωσε ο κ. Λαζόγκας, μέχρι και τον 20ό αιώνα προσέφερε δουλειά στην αρχιτεκτονική για να φτάσουμε στο σήμερα όπου και η καθεμία είναι αυτόνομες αλλά και η κάθε μία βοηθά την άλλη.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Κώστας Τζανακούλης, ο οποίος συνεχάρη τους αρχιτέκτονες για την πρωτοβουλία τους να εκθέσουν τα έργα τους και κυρίως για το χρόνο που διέθεσαν και αφιέρωσαν την ψυχική τους δύναμη για να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης.
Οι αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στην έκθεση ζωγραφικής είναι οι εξής:
Τσιρούκης Αθανάσιος, Καλτσάς Νίκος, Ζησόπουλος Βάιος, Σαμαράς Νίκος, Χατζηγρίβας Θεοφάνης, Μόρας Αντώνης, Πέτσας Αντώνης, Ευθυμιάδου Αργυρώ, Λεβέντη Κλειώ, Λέτσιου Παρασκευή, Μπουκουβάλα Ματίνα, Μάστορα Ευτυχία, Ζαχαρή Μαργαρίτα, Φουφούλης Θεόδωρος.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 9 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου