Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κύμα καταλήψεων στα σχολεία



ΣΕ 12 ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Κύμα καταλήψεων εκδηλώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε σχολεία του νομού αλλά και όλης της χώρας με μαθητές να διεκδικούν την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν, από τη δημόσια παιδεία έως την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου. Ετσι χθες το πρωί εκπαιδευτικοί και μαθητές αιφνιδιάστηκαν από τις καταλήψεις ενώ υπήρξαν και σχολεία τα οποία, περιφρουρήθηκαν από εκπαιδευτικούς και γονείς, όταν έγιναν αντιληπτές οι διαθέσεις των καταληψιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε κατάληψη βρέθηκαν χθες δώδεκα σχολεία του νομού. Πρόκειται για το 4ο Λύκειο, το 8ο Λύκειο, το 10ο Λύκειο, το 12ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το Γυμνάσιο – Λύκειο Φαλάνης, το 1ο Λύκειο Ελασσόνας, το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Καλλιθέας, το ΕΠΑΛ Τυρνάβου, το ΕΠΑΛ Ελασσόνας καθώς και η ΕΠΑΣ Ελασσόνας.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται σε υπομνήματα καταληψιών, οι μαθητές διεκδικούν: Χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους και να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονέων για τη λειτουργία των σχολείων. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία, να μην υπάρξουν κενά καθηγητών, να γίνουν μαζικοί διορισμοί, να μην γίνουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων, ενιαίο 12χρονο δημόσιο σχολείο, να μην εφαρμοσθεί ο νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δωρεάν μετακινήσεις μαθητών, τμήματα με 20 μαθητές κ.λπ.
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Στο μεταξύ συνδικαλιστές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας από χθες ενημερώνουν τους συναδέλφους τους, με επισκέψεις σε σχολεία, με αφορμή και την 24ωρη απεργία που προκήρυξε για μεθαύριο Πέμπτη η ΔΟΕ ενώ τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ.
ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε απεργία μεθαύριο Πέμπτη και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «ετοιμάζουν απολύσεις και στο δημόσιο τομέα! Με θράσος λέει ο πρωθυπουργός πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να δουλεύει ένας σε κάθε οικογένεια»!!! Μέχρι το 2013 θέλουν να μειώσουν στο μισό τους δημόσιους υπάλληλους. Η ΝΔ πρωτοστατεί, αφού η πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία είναι δική της! Καταργούν και τυπικά τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα. Τα χαράτσια έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας, τη στιγμή που η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου μειώνεται! Με το νέο μισθολόγιο και το σύνολο των μέτρων κάθε εκπαιδευτικός θα χάσει συνολικά πάνω από πέντε μισθούς! Χιλιάδες αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους!
Το «νέο ψηφιακό» σχολείο της αγοράς σε πλήρη εξέλιξη (αυτοαξιολόγηση, 961 ολοήμερα με αναμορφωμένο πρόγραμμα, 180 πιλοτικά με νέο αναλυτικό πρόγραμμα, ερευνητικές εργασίες). Πρόκειται για σχολείο που είναι φτηνό για το κράτος, ακριβό για τη λαϊκή οικογένεια, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια τους επιτίθενται καθημερινά στο δημόσιο υπάλληλο. Τον κατηγορούν για τα χρέη, τα ελλείμματα, ακόμα και για την καπιταλιστική κρίση! Θέλουν να σπείρουν την έχθρα και το μίσος ανάμεσα τις εργαζόμενους, το «διαίρει και βασίλευε». Για το λόγο αυτό, το ΠΑΜΕ πρότεινε σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να μην πληρώσει ο λαός τα νέα φοροχαράτσια. Οργανώνουμε τον αγώνα. Με συνελεύσεις των σωματείων, με συνελεύσεις στα σχολεία, να αποφασίσουμε οργανωμένα, συλλογικά την άρνηση πληρωμής! Ο αγώνας δεν είναι εύκολος, αλλά είναι μονόδρομος, έχει αποτέλεσμα, σε φοβούνται. Ατομική λύση δεν υπάρχει. Πάρε μέρος στην απεργία, συμπορεύσου με το ΠΑΜΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου