Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Προετοιμασία για ενεργειακό μπλακ άουτ!


alt
Η προετοιμασία της χώρας μας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο ενεργειακό μπλακ άουτ στην περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει να προχωρήσει σε εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας, πέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την κατανόηση των εταίρων στην ενεργειακή έκθεση της χώρας μας στο Ιράν και αποτράπηκε η υιοθέτηση πρότασης για εμπάργκο.


Ωστόσο, το θέμα, εκτιμούν στο υπουργείο Εξωτερικών, θα επανέλθει σχετικά σύντομα. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στο μεσοδιάστημα ζητήθηκε από τις ελληνικές εταιρείες εισαγωγής πετρελαίου να διερευνήσουν όλες τις εναλλακτικές, ώστε στην περίπτωση εφαρμογής του εμπάργκο να αποφευχθεί ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης και να μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντικαταστήσουν από άλλες πηγές το πετρέλαιο που εισάγουμε από το Ιράν και ανέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου στο 35% των συνολικών εισαγωγών.
Στην ίδια σύσκεψη πρόκειται να αναλυθούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή από τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο ρόλος που μπορεί η Ελλάδα να διαδραματίσει.
Η επιβεβαίωση των προσδοκιών για ύπαρξη εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα του Ισραήλ, επιταχύνουν τις εξελίξεις και φέρνουν στο τραπέζι τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα.
Στη σημερινή σύσκεψη, καθώς και σε κοινή σύσκεψη του ΥΠΕΞ με το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες και η προεργασία που πρέπει να γίνει από ελληνικής πλευράς, προκειμένου η χώρα μας να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον ρόλο του αξιόπιστου εταίρου στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Θα συζητηθούν, τέλος, οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου